Balatoni Yacht Club – alapítva 1912 Balatoni Yacht Club – alapítva 1912

Munkatársaink

Írjon nekem...

Üzenet küldése

Farkas Péter

Balatoni Yacht Club

ügyvezető

Vitorlás pályafutásomat 1992-ben Optimist hajóosztályban kezdtem. Négy sikeres opés év után 420-asban, majd ezt követően 470-esben is eltöltöttem öt–öt gyönyörű évet.

2006-tól a versenyvitorlázást abbahagyva előbb elvégeztem a Pannon Egyetem programozó matematikus szakát, majd saját vállalkozást indítva kezdtem vendéglátásban tevékenykedni.

Balatoni gyerekként nem tudtam elszakadni a vitorlázástól, és a Tramontanára szegődtem. Ezekben az években kipróbáltam magam versenyrendezőként, ami olyannyira megtetszett, hogy a mai napig ezzel is foglalkozom.

2018-ban a Magyar Vitorlás Szövetségben kezdtem dolgozni, majd idén Ugron Gáspár hívására a Balatoni Yacht Clubba vezetett az utam.

Eddigi vitorláséletem főbb mérföldkövei, amelyekre a legbüszkébb vagyok: magyar bajnoki címek, ranglista első helyezések (420-as és 470-es), válogatott és olimpiai válogatott kerttagság.

2019 őszén a Wolrd Sailing versenyrendező bizottsága abban a megtiszteltetésben részesített,

hogy nemzetközi versenyrendező lehettem.

Munkámban mindig a kihívást keresem, olyan helyzeteket, ahol feladatok várnak.

Elképzelésem a klub működésével kapcsolatban egyszerű: szeretnék egy stabil utánpótlás

háttérrel rendelkező, nem elsősorban az eredményeken alapuló rendszert létrehozni, ahol a gyerekek élvezik a vitorlázást, és alternatívát tudunk biztosítani a vitorlázóknak akár 23–25 éves korig.

 

 

 

Csótár Ágnes

Balatoni Yacht Club

oktató

Hatévesen a Keszthelyi Yacht Clubban kezdtem vitorlázni, és egy évvel később Optimist hajóosztályban versenyeztem. Kilencévesen ismerkedtem és tanultam meg a kétszemélyes vitorlázás rejtelmeit, nehézségeit, szépségeit.

1983 és 1992 között Cadet hajóosztályban aranyjelvényes vitorlázó voltam, és előkelő helyen szerepeltem a magyar ranglistán. Ez idő alatt több magyar bajnoki címet szereztem mancsaft és kormányos szerepben egyaránt.

1985-től a magyar válogatott keret tagjaként számos nemzetközi versenyen, világ- és Európa-bajnokságon képviselhettem Magyarországot, szép eredményeket értem el.

1992-től 420-as hajóosztály következett. Ebben a hajóosztályban Bácsics Katival újabb magyar és nemzetközi sikereket értünk el.

Néhány év múlva 470-esbe ültünk, és kvótát szereztünk az 1996-os atlantai olimpiai játékokra. Azonban a termetem és a súlyom nem volt igazán megfelelő a hajóosztályban, így az olimpiára Kati kénytelen volt mással utazni.

Ekkor befejeztem az aktív versenyzést, hiszen már főiskolai tanulmányokat folytattam, és készültem a felnőtt életre, a tanításra, oktatásra és a családra.

Főiskola mellett kezdtem gyerekeket oktatni, ez a munka számomra azóta is hivatás. 1995-től folyamatosan gyermektáborokat vezetek, és közben felnőtteket is oktatatok. 2003-tól MVM SE-ben, majd a Balatoni Yacht Clubban részt veszek az utánpótlás kiválasztásban.

1997-ben biológia-testnevelés szakos tanári, 2011-ben testnevelő diplomát szereztem. 2015-ben mentorpedagógus képzésben vettem részt, és egy évvel később szakvizsgát tettem.

 

 

 

 

Kemény Botond

Balatoni Yacht Club

oktató

Jóllehet sohasem vitorláztam versenyszerűen, a szabadidőm nagy részét azonban igyekeztem mindig a természetben tölteni. Elsősorban a vízi sportok vonzottak, születésem óta minden nyarat a Balatonnál töltöttem, szörföztem, vitorláztam, kajakoztam.

Természetes volt számomra, hogy gyermekeimet is bevezetem ebbe a világba. Többek között ezért is költöztünk négy gyermekemmel a Velencei-tó közelébe. Fiaim a VVSI-ben vitorláznak, az ő versenyeztetésük kapcsán kerültem a vitorlás versenysport közelébe, és ez indított arra, hogy edzői oklevelet, hivatásos hajóvezetői engedélyt és versenyrendezői képesítést szerezzek.

2017-ben végeztem, és még abban az évben felkérést kaptam vitorlástáborok vezetésére, valamint a Keszthelyi Yacht Club optimisteseinek versenyeztetésére. E mellett vitorlázók részére haladó képzéseket is tartottam.

Ezzel egyidejűleg kezdtem edzéseket tartani a Balatoni Yacht Club kezdő ópésainak. A 2018-as év a két egyesületben párhuzamosan végzett munkával telt, majd 2019 tavaszától már kizárólag a Balatoni Yacht Club verseny-előkészítő csapatával foglalkozom.

 

 

 

Csébfalvi András

Balatoni Yacht Club

edző

2008-ban Optimistben a Kereked Vitorlás Klubban  kezdtem vitorlázni. Két táboros év után kerültem be a versenyző csapatba, és visszafordíthatatlanul beleszerettem a vitorlázásba, a versenyzésbe.

Négy Opés évem kisebb nagyobb sikerekkel telt, de igazán 420-ban találtam meg magam. Szerencsére nagyon jó kormányosokkal tudtam összeülni, akikkel közösen fejlődtünk. A 420-as évek alatt számos versenyt sikerült megnyernünk.

Ezután egy tanuló évet 29er osztályban versenyeztem, ami egy nagyon hasznos bevezető volt a skiffek világába.

Legjobb Optimist eredményem Magyar Bajnokság 15. hely (2013), 420-asban két ranglista győzelem (2016, 2017), ifjúsági magyar bajnokság 1. hely (2017), Európa-bajnokságon arany csoportba kerültünk (2016). Európa 30-as magyar bajnokság 2. (2018).

A tavaly lehetőségem nyílt betekintést nyerni a hajóépítés kulisszái mögé, a nyarat Floridában töltöttem egy hajóépítő cégnél.

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen tanulok Gazdaságinformatikát.

A vitorlázás mellett kiegészítő sportként hét éve kajakozom. Szabadidőmben szeretek a vízen lenni, biciklizni és futni.

A Balatoni Yacht Clubban az idei lesz az első szezonom 420-as edzőként. Öröm, hogy egy dinamikusan fejlődő csapat tagja lehetek.

 

 

 

Veisse Zoltán

Balatoni Yacht Club

edző

Mivel családomban többen is versenyszerűen vitorláztak, ezért engem is beírattak 2012-ben egy kezdőtáborba, ahonnan beválogattak a versenycsapatba, így 2013-ban a Magyar Villamosművek SE színeiben, Laser 4.7 osztályban kezdtem sportolói pályafutásom.

2017-től a Balatoni Yacht Clubban Laser Radialban és Laser Standardben versenyeztem tovább.

2014-től minden évben kvalifikáltam magam a válogatott keretbe, így számos világversenyen vehettem részt. Magyarországi ranglista versenyeken rendszerint dobogóra álltam, így voltam év végi összesített ranglista győztes is. Továbbá van országos bajnoki címem, Európa Kupa győzelmem, mégis a legbüszkébb világbajnoki hetedik helyemre vagyok.

2018-ban hagytam abba a versenyzést. Mivel érdekel a sportoktatás, a klub laser versenyzői felkészítését segítem.

Emellett síoktatóként is dolgozom, szóval időm nagy részét a gyerekek és az oktatás tölti ki, amit szeretek is csinálni.

 

 

Bakóczy Róbert

Balatoni Yacht Club

edző

A vitorlázással hat évesen a Kereked vitorlástáboraiban, majd Agárdon Tímár Péter táborában ismerkedtem meg. Miután megkedveltem a sportágat, Optimistben a Kereked színeiben kezdtem sportolói karrieremet. Op bajnokságon kétszer végeztem dobogón, majd 420-as hajóosztályban folytattam a Spartacus VE színeiben. Három bajnoki aranyérem után 470-esben folytattam, és szintén sikerült felnőtt bajnokságot nyernem. Ebben a hajóosztályban készültem az olimpiára, azonban testalkatom miatt nem sikerült kijutnom.

Laser Radialra váltottam, és két magyar bajnokságon is sikerült az első helyen végeznem. Ezzel párhuzamosan két junior vb-n elindultam Finnben, ahol mindkétszer top tízben zártam a versenyt.

Ezt követően Laser Standardben folytattam. Europa Cup versenyt nyertem, és szintén olimpiai felkészülést folytattam.

A kishajózás után Melges 24 következett, és a mai napig ebben a hajóosztályban versenyzek. Többször voltunk top hatban, Európa- és világbajnokságon. A hazai rendezésű J24-es Európa- bajnokságot sikerült  a csapatommal megnyernünk.

Az aktív kishajós pályafutásom után kezdtem el edzőként dolgozni a Spartacus Vitorlás Egyletben, ahol Lasereseket oktattam. Számos bajnoki érmet és ranglista győzelmet értek el versenyzőim. Egyikük világbajnokságon az első tízbe is bekerült.

Három év laseres edzői munka után Optimistesekkel kezdtem foglalkozni a Balatoni Yacht Club színeiben. Az idei lesz a negyedik évem ebben a munkakörben. Három alkalommal – serdülő és leány – bajnoki aranyat értek el a versenyzőim. Két Európa-bajnokságon a legjobb húsz között végeztek.

Munkámban motivált vagyok, az eredmények mellett a széles vitorlázó bázis kialakítására is komoly erőfeszítéseket teszek.

 

 

Szalontai Bence

Balatoni Yacht Club

edző

 

A Balatoni Yacht Club optimist edzője vagyok. Kollégáimmal, sportolóink fejlesztésére tesszük a legnagyobb hangsúlyt.

Szakmai fejlődésemen túl nagyon fontos számomra, hogy csapatban dolgozzak és meg tudjam osztani másokkal megszerzett, tapasztalt tudásomat. Klubom utánpótlás-nevelése folyamatosan növekszik és fejlődik. Szorosan együtt dolgozunk edző kollégáimmal, közösen alakítjuk ki versenyzőink programját.

2011-ben kezdtem a pályafutásom Balatonfüreden a Balatonfüredi Yacht Clubban. Először oktatóként, a kezdőtáborok szervezésével és vezetésével foglalkoztam. 2012 őszén kaptam saját csapatot, ekkor indult optimist edzői karrierem.

Mindig nyitott szemmel jártam, minden lehetőséget kihasználtam, hogy a lehető legtöbbet tanuljak. Figyeltem és figyelem a nálam tapasztaltabb kollégákat, és a lehető legtöbb továbbképzési lehetőséget igyekszem kihasználni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert 2017-ben Nagy Bendegúzzal Magyar Bajnoki címet ünnepelhettünk.

2019-től a Balatoni Yacht Clubban, mint edző dolgozom.

2012-ben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karon, OKJ sportoktató, majd 2014-ben OKJ sportedző képesítést szereztem. jelenleg a Testnevelési Egyetem BA edző szakon tanulok. Különböző továbbképzéseken vettem részt: ISAF Technical Training for Coaches 1., 2. és 3. szint; VMSz vízimentő tanfolyam; Vezetés és kommunikáció az utánpótlás sportban.

Tagja vagyok a Magyar Optimist Osztályszövetség elnökségének. Több nagy világversenyen vettem részt, mint csapatvezető: Optimist világbajnokság – Ciprus, Optimist Világbajnokság – Thaiföld, Optimist Európa-bajnokság – Olaszország.

Középfokú angol nyelvvizsgám van ezen kívül beszélek németül.

Szponzorok, támogatók