Balatoni Yacht Club – alapítva 1912 Balatoni Yacht Club – alapítva 1912

Berecz Zsombor

bemutatása

Írjon nekem...

Üzenet küldése

Világbajnoki cím 2018

Aarhus, Dánia WS Olimpiai Kvótaszerző Világbajnokság 2018
Magyarország első világbajnoki címe aktív olimpiai hajóosztályban

Olimpiai kvótaszerzés Tokióra, 2018

A magyar olimpiai versenysport első kvótája a Tokiói Olimpiára

Európa Bajnoki ezüstérem, 2016

Európa Bajnokság Marseille Franciaország

Egyesületünk büszke arra, hogy Berecz Zsombor világbajnok, háromszoros olimpikon vitorlázó Tokiói Olimpiára történő felkészülését segítette (2019 áprilisáig) és egyesületünk színeiben Berecz Zsombor szerezte meg 2018-ban Magyarország történelmi világbajnoki címét, az elsőt aktív olimpiai hajóosztályban, továbbá Magyarország első olimpiai kvótáját a Tokiói Olimpiára!

Fontosnak tartjuk a fiatal generáció számára biztosítani, hogy közelről megismerhessék olyan példaképek munkáját, eredményeit és céljait, akik hozzájuk hasonlóan kezdték pályafutásukat és kitartó munkával, motivációval, a spot iránti alázattal jutottak el a nemzetközi élversenyzők közé.

Korai pályafutás

Berecz Zsombor 1998-ban a Velencei-tavi Vízisport Iskolában kezdett versenyezni, és az első évben második helyet szerzett Optimist osztályban a magyar bajnokságon. A következő évben már a dobogó legfelső fokára állhatott, majd ezt különböző hajóosztályokban azóta további huszonhét alkalommal megismételte.

Két évvel az után, hogy külföldi versenyen olimpiai (Laser Standard) hajóosztályban indult, kvalifikálta magát a pekingi olimpiai játékokra, ahol, a következő londoni olimpiához hasonlóan  egyedüli magyar vitorlázóként vett rész.

London óta megbízhatóan a világ  élmezőnyében szerepel. Láttuk őt küzdeni, szenvedni, sikeresnek, mint ahogy láttuk bukni és hibázni. Egyet nem láttunk tőle: feladni.

London után jelentős váltás következett, hiszen Zsombor hajóosztályt váltott és   2013-tól a nehézsúlyú olimpiai Finn hajóosztályban folytatja pályafutását.

Fejlődése a hajóosztályban látványos, már az első évben, 2013-ban 7. helyen végzett a világbajnokságon, és azóta is nagy elődei számos eddigi rekordját múlta felül. A riói olimpia volt az első, ahol új hajóosztályában képviselte hazánkat.

Zsombor 2017-ben megkezdte felkészülését negyedik olimpiájára, a 2020-as tokiói olimpiára.  Változatlan háttérstábbal folyik a munka a Balatoni Yacht Club keretein belül. Az olimpiai felkészülési ciklusban számos fontos állomás lesz még, örömteli, hogy a 2018-as világbajnokság nemcsak az olimpiai kvótát, hanem egy világbajnoki címet is meghozott.

A riói olimpiai felkészülés versenyeredményei között számos olyan van, amely Zsombor látványos fejlődését igazolja, ezek közül négy versenyt emelünk ki:

A 2014. évi santanderi kvalifikációs világbajnokságon Zsombor nemzetek között 11. helyen végzett és hazánk második sportolójaként szerezte meg ezzel az olimpiai indulás jogát.

A 2015-ben a franciaországi Hyeres-ben rendezett Világkupa versenyen, amelyiken a világ negyven legjobb Finnese állhatott rajtvonalhoz, Zsombor három ponttal lecsúszva a dobogóról a negyedik helyen végzett, ami hazánk akkori legszebb eredménye volt a Finn hajóosztály történetében, világversenyen.

2016 tavaszán a Barcelonában megrendezett Európa Bajnokságon, ahol alapvetően nemcsak Európa, hanem a világ legjobbjai is rajtvonalhoz álltak, Zsombor végig stabilan és higgadtan versenyezve a dobogó második fokára állhatott fel. Ezzel túlszárnyalta nagy elődje és példaképe, Fináczy György 1971-ban szerzett Európa Bajnoki bronzérmét, hazánk eddigi legjobb EB eredményét érve el a hajóosztályban.

Végezetül az olimpiai szereplés Rióban, ahol Zsombor ugyan elmaradt a pontszerző céltól,  azonban rendkívüli teljesítményével és kirobbanó kezdésével is bizonyította, hogy helye van a világ legjobb vitorlázói között. Két futamgyőzelme egészen rendkívüli. Az ötödik versenynapon a harmadik helyről várta a folytatást azonban végül csak a 12. helyen végzett, amit alapvetően pillanatnyi mentális felkészülésének erősítésével lehetett volna kiküszöbölni. További felkészülésében erre kiemelt hangsúly helyeződik.

Az új cél: Tokio 2020

Zsombor kirobbanó formában kezdte meg az új olimpiai ciklust. A Finn olimpiai élmezőny legstabilabban vitorlázó versenyzője volt 2017-ben. Valamennyi versenyén bekerült az Éremfutamba, azaz a legjobbak végső döntőjébe, és egy kivételével első ötön belüli eredményt szerzett.

A hajóosztály világbajnokságán, amelyet a hajóosztály több mint 60 éves történetében először rendeztek a Balaton, ötödik helyen zárt, az Éremfutamban másodikként ért a célba.

A 2018-as szezon egy balszerencsés kéztöréssel indult, amelyet egy vitorlás társának nyújtott segítségadás közben szerzet Zsombor. A kezét műteni kellett, így a szezon első négy nagy versenyét kihagyni kényszerült. Ez az időszak azonban kiválónak bizonyult a mentális felkészülésre, és így a dániai világbajnokságra Zsombor mind fizikálisan, mind mentálisan felkészülten érkezett. Egy nagy álom teljesült a világbajnoki cím megszerzésével.

A 2018-as dániai világbajnokság a Tokiói olimpiára történő kvalifikáció első lehetősége is volt egyben. Zsombor az olimpiai kvótát az első magyarként szerezte meg Tókióra.

A 2019-es versenyévad

2019 az olimpiai előtti év, ahol tovább folytatódik a küzdelem a még kiadható olimpiai kvótákért. Zsombit ez a súly már nem terheli, hiszen Magyarország első kvótaszerzőjeként biztosította helyét már a 2018-as VB alkalmával Tokióban.

Szponzorok, támogatók